Een NAVO-verdedigingslinie uit de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie en haar bondgenoten.

Kabinetten uit de jaren 50 van de 20e eeuw wilden grote delen aan weerszijden van de IJssel onder water zetten om een onverhoopte opmars van de vijand te vertragen. Tot eind 1990 een zeer groot geheim.

15 jaar Stichting de IJssellinie

22-12-2003        22-12-2018

 

Bunkerdagen op De Haere sluiten seizoen IJssellinie af

 

Met de Bunkerdagen, op zaterdag 14 en zondag 15 oktober op en rond landgoed De Haere in Olst, wordt het seizoen van de Stichting De

IJssellinie afgesloten. De stichting werkt bij de organisatie nauw samen met DPA (Dads Peace Army), een vereniging van bezitters van

legervoertuigen uit de tijd van de Koude Oorlog (1950-1968).

 

Het evenement vindt plaats op drie locaties:

– de hospitaalbunker en de commandobunker bij havezate De Haere;

– de gevechtsbunkers aan de Kletterstraat;

– bunkercomplex De Terp hoek Rijksstraatweg/Jan Schamhartstraat.

 

Nabij de gevechtsbunkers aan de Kletterstraat is een demonstratie van de militaire brandweer en op het weiland bij De Haere kunnen oude legervoertuigen worden bezichtigd.

De eigenaren van de voertuigen slaan daar een bivak op en geven uitleg. Ook bij de Bofors-bunker aan de Kletterstraat staan militaire voertuigen opgesteld en op De Terp geeft de re -enactmentgroep DDR NVA (Nazionale Volks Armee) een beeld van het Oostduitse leger ten tijde van de Koude Oorlog. Uiteraard zijn ook alle bunkers geopend voor het publiek.

Naast DPA en DDR NVA werken ook de voertuigengroep van de Stichting De IJssellinie, de Stichting La Courtine en het museum in Vredepeel (officieel: Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging) aanwezig met een Bofors 40L70-luchtdoelkanon en

een halftrack M16.

Bezoekers van het evenement kunnen voor het vervoer naar de verschillende locaties gebruik maken van een militaire ’taxidienst’. Uiteraard kunnen ze zich ook te voet verplaatsen.

In verband met de Bunkerdagen is op de dijk van Olst naar Deventer een

snelheidsbeperking van kracht. Bezoekers rijden via de Randerstraat naar het parkeerterrein bij De Haere en verlaten dat via de Kletterstraat. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen.

De Bunkerdagen beginnen beide dagen om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur.

Volwassenen betalen vijf euro entree, kinderen tot twaalf jaar de helft.

Bij een legerkeuken, op het terrein bij De Haere, zijn – tegen betaling – consumpties te verkrijgen.

 

Stichting De IJssellinie heeft ten doel de IJssellinie als een getrouw en tastbaar monumentaal verdedigingswerk van de Koude Oorlog te herstellen, te beheren en in stand te houden en dit verdedigingswerk vanuit educatief en recreatief oogmerk open te stellen voor het publiek.

 

Het doel van deze website is het publiek te informeren over de activiteiten van Stichting De IJssellinie.

 

Hospitaalbunker

Luchtdoelterp

 

LAACC-bunker

Overzichtskaart